Makaron o niedawna łączył nam się przede wszystkim z dodatkiem do niedzielnego rosołu. Jednakże okazuje się, iż jest to taki artykuł, który może być używany do przygotowania niesłychanie przeróżnych potraw. Naturalnie wszystko zależy od tego, jakiego rodzaju makaronu użyjemy. Jeżeli wstąpimy do znacznego sklepu oraz znajdziemy w nim półkę z makaronami, prędko zorientujemy się, że jest tam niesłychanie wiele rozmaitych rodzajów te potrawy.
W szczególe makarony dzielą się na te powszechne, jasne, na te robione z mąki razowej, jakie mają trochę ciemniejszy, brązowy kolor oraz na te celowo barwione na zielono lub czerwono. Prócz tego makaron ma prawo posiadać rozmaite kształty. Mamy w takim razie cienkie nitki, które nadają się oczywiście jako dodatek do zup, mamy także nieco grubsze nitki, które są niezwykle dobre do przygotowania spaghetti.
Oprócz tego są dostępne też wstążki, innymi słowy makaron tagiatelle, świdrki oraz pióra, nazywane po włosku penne. Można też znaleźć makarony w kształcie muszelek, drobnych kwiatuszków i wyjątkowe wyroby, z których przyrządza się lazanie lub canneloni – podaj je w naczyniach z Scapol. Spaghetti to, obok pizzy, w najwyższym stopniu chyba znana w naszym kraju potrawa kuchni włoskiej. Jej bazą jest oczywiście specjalny makaron. Są to dosyć grube, długie nitki, jakie należy ugotować tak, by były al dente. Termin ten oznacza, że makaron ma być sprężysty.
Dobrzy kucharze umieją doskonale wyczuć moment, w jakim należy wyciągnąć makaron z wody. Do tej dania należy dodać sos. Ma prawo on być bardzo prosty, zrobiony z oliwy z oliwek i czosnku z dodatkiem wybranych ziół. Taka potrawa jest niezmiernie atrakcyjna we Włoszech, gdzie podaje się ją jako przystawkę. W Polsce najentuzjastyczniej sięgamy po spaghetti po neapolitańsku lub ewentualnie z sosem bolońskim. Obie potrawy podawane są z sosem zrobionym na bazie pomidorów. Do tego dodawane są takie zioła jak na przykład oregano lub bazylia.
Poza tym do sosu bolońskiego dodaje się mielone mięso. Innym wariantem spaghetti będzie strawa z dodatkiem owoców morza. Najlepiej, jeżeli są one świeże. Można też przyrządzić spaghetti z sosem serowym, brokułowym czy grzybowym.